След превземането на Афганистан от талибаните страната отново се оказа в центъра на новинарските емисии. На практика войната е ежедневие в централноазиатската държава през последните 40 години.

Днес науката, технологичният прогрес и гражданските права изглеждат мираж за светски настроените жители на тази страна, но това не винаги е било така. Дори по време на намесата на Съветския съюз университетите приемат по равно хора от двата пола, а Кабул успява да изпрати свой пилот в Космоса. Това става точно преди 33 години - на 29 август 1988 година.

Кой е афганистанският космонавт?

Абдул Ахад Мохманд е роден на 1 януари 1959 година в Сардах. Той е член на племето Мохманд, част от доминиращата етническата група в страната - пущуни. Завършва Политехническия университет на Кабул преди военната намеса на СССР в страната.

След нахлуването на Москва Абдул Ахад Мохманд е повикан в армията. Той заминава за тренировки в Съветския съюз и учи във Военновъздушната академия на страната. По това време се водят ожесточени сражения между подкрепяния от СССР комунистически режим и голяма част от населението на страната, желаещо да запази своя традиционен начин на живот. Вторите в последствие получават значителна военна помощ от САЩ и се групират около джихадисткото движение на муджахидините.

Абдул Ахад Мохманд се завръща в Афганистан през 1981 година и се оказва един от най-способните пилоти на страната.

Първият афганистанец в Космоса

Подкрепяното от СССР комунистическо правителство на Афганистан смята, че би имало добър пропаганден коз, с който да спечели поддръжници сред населението, ако изпрати човек в Космоса.

Кабул се спира на Абдул Ахад Мохманд. Той не само е един от най-добрите афганистански пилоти, но е представител и на доминиращата етническа група пущуни, мнозина от които се сражават в редиците на муджахидините и се борят за налагането на ислямско управление в страната.

Мохманд е изпратен в СССР, който също вижда добър пропаганден потенциал в начинанието. Пилотът тренира за космонавт от 1984 г. до 1988 година.

На 29 август 1988 година той излита на борда на "Союз" заедно с Владимир Ляхов и Валери Поляков. Мисията му е успешна и Абдул Ахад Мохманд прекарва 9 дена на космическата станция "Мир".

По време на престоя си в Космоса прави снимки на Афганистан и участва в няколко експеримента. Той носи два броя на Корана и флага на Демократична република Афганистан със себе си.

Абдул Ахад Мохманд осъществява директна видео връзка със своята майка. След завръщането си на Земята е получава званието Герой на Съветския съюз.

Живот след завръщане от орбита

След като се връща на Земята за кратко Абдул Ахад Мохманд е заместник министър на авиацията в страната. Първият афганистански космонавт не напуска родното си място след изтеглянето на съветския контингент и остава за кратко част от политическия живот в страната. Полетът му обаче не впечатлява мнозинството от жителите на Афганистан, които искат да запазят традициите си и да изгонят външната сила - СССР - отговорна за войната, взела над 1 милион жертви.

Разпадането на СССР и сигурната победа на муджахидините карат Мохманд да се превърне в бежанец, намерил убежище в Германия през 1992 година.

Първоначално той работи като служител в копи център. Животът му е труден, но далеч по-сигурен и добър, отколкото този на мнозина от сънародниците му, останали в ислямистки Афганистан.

През 2003 година първият афганистански космонавт кандидатства за германско гражданство.

Днес той работи като счетоводител в малкото градче Остфилдерн, близо до Щутгарт. През 2014 година той се връща за пръв път в родната си страна, правейки кратка визита по покана на тогавашния й президент Хамид Карзай.

"Страната беше разделена. Всеки племенен вожд бе военноначалник и господар в собствената си провинция. След 1992 година те започнаха да се бият помежду си, следвайки заповедите на съответните им чуждестранни господари. Последните и до днес се месят в Афганистан. Те съсипаха страната и много хора загинаха", коментира Мохманд.