В Калужка област продължава превъоръжението на първото в Русия съединение на Въоръжените сили, което се снабдява с ракетни комплекси "Ярс" със стационарно базиране, съобщи ТВ "Звезда", цитирана от Russia Beyond.

През 2019 г. приключиха предварителните строително-монтажни работи в поредния превъоръжаван ракетен полк.

Най-новата твърдогоривна междуконтинентална балистична ракета "Ярс" се поставя в шахтова пускова установка със специален транспортно-зареждащ агрегат, който я доставя до позициите ѝ. Най-сложните операции в технологичен план траят няколко часа, както уточниха от военното ведомство.

Приемането на въоръжение на комплекса "Ярс", включително и модернизираните му варианти, имат за цел да подсилят бойните възможности на ударните групи от руските ракетни войски със специално предназначение по преодоляването на вражеските системи за противоракетна отбрана, както и да усилят потенциала на страната за ядрено сдържане.

Балистичната ракета PC-24 "Ярс" е твърдогоривна междуконтинентална балистична ракета с мобилно и шахтово базиране с разделяща се глава. Шахтовият ѝ вариант ще замени течногоривната ракета УР-100Н. Знае се, че главният конструктор на ракетата, Юрий Соломонов, е използвал редица елементи от "Топол-М", но точните характеристики на "Ярс" са неизвестни. Предполага се, че ракетата е по-точна и има около 10 000 км обсег. Фактът, че ракетата е твърдогоривна предполага, че изстрелването ѝ може да стане без предварителна подготовка и за броени секунди.