Lensa AI се превърна в може би най-популярното приложение в края на годината. То използва ваши снимки, които се редактират от изкуствен интелект, за да превърнат в магически портрети в най-различни стилове.

Приложението е безплатно за сваляне на телефона. Въпреки това трябва да платите 4 долара, за да качите до 20 снимки за редактиране. След това ще получите 50 изображения въз основа на снимките, които сте изпратили.

Какво е Lensa AI?

снимка: Prisma Labs via Instagram

Lensa AI е приложение за редактиране на снимки, налично на iPhone и Android, което преобразява селфитата ви в произведения на изкуството.

Услугата не е безплатна за използване, но приложението бързо оглави класациите в секцията Photo & Video на iPhone App Store. Месечният абонамент струва  долара, а годишният абонамент струва $30.

Приложението е дело на Prisma Labs, която е основана от Алексей Моисеенков и екип от руски разработчици. Фирмата обаче е базирана в Калифорния.

Тъй като приложението наскоро придоби популярност, се появиха опасения за поверителността - по-специално относно това как се използват потребителските данни.

Lensa може да използва вашите качени снимки, за да обучи своя AI. Всъщност политиката за поверителност на Lensa казва, че не използва вашите качени снимки за нищо друго освен за прилагане на филтри и ефекти към тях. 

Ако се притеснявате за поверителността си, то можете да изпратите имейл на privacy@lensa-ai.com и да поискате личните ви данни да бъдат изтрити.

Конкуренция

снимка: Tencent

В Азия изключителна популярност придоби приложението Different Dimension Me на китайската компания Tencent. То използва изкуствен интелект, за да превърне ваша снимка в истински аниме герой.

По подобен начин работи AI Manga филтърът в TikTok.

Алгоритъмът се справя превъзходно с трансформацията, но експертите са загрижени за сигурността на данните.

Причината е, че Tencent разработва изкуствен интелект за лицево разпознаване. Възможно е данните от селфитата на стотици милиони потребители да се използват в последствие за неговото обучаване.

Всъщност, ако сте наистина загрижени за своята сигурност, то е за предпочитане да не се поддавате на вълната от AI генерирани селфита в социалните мрежи. Без значение дали зад приложението стои Prisma Labs, Tencent, Goolge или Apple, то вашите снимки със сигурност ще попаднат в базите с данни на технологичните гиганти.

Може би най-сигурният начин за ползване на AI генераторите на селфита е за мемета и забавни картинки, в които качвате снимки на филмови герои или популярни личности.

снимка: Фондация 'Руски трол"/Tencent