Руският "Калашников" и германският H&K416 са едни от най-разпространените щурмови винтовки в спецподразделенията по света.

Вижте как изглеждат автомат "Калашников" и H&K416 >> >> >>

В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на всеки от тях и ще се опитаме да определим кой е по-добрият.

Автомат "Калашников"

"От плюсовете: невероятна надеждност, ниска стойност на производство и лесно обучение на личния състав - можете да посочите всеки, да прекарате 15 минути с него в обучение за сглобяване-разглобяване-почистване, стрелба и използване на основните механизми и можете спокойно да го пуснете в боя", казва Иван Александров, майор от запаса и бивш служител на подразделенията със специално назначение на една от силовите структури на Русия, пише Russia Beyond.

Както той отбеляза, особеността на автоматиката е в това, че е направена с излишна мощност и следователно обслужването му не изисква много.

"Той е много устойчив на замърсявания от различен тип. Просто изхвърля праха и мръсотията с газовете от стрелбата. По-просто казано, когато оръжието се замърси, триенето между подвижните части се увеличава и поради излишната мощност, автоматът работи без засечки и забележки", добави той.

Въпреки това автоматът "Калашников" има лоша стабилност при автоматична и единична стрелба. И в резултат на това той има по-ниска групираност на стрелба в сравнение с чуждестранните си конкуренти.

"Може също да се види, че системата за смяна на пълнителя на AK работи със зъб. Той не е толкова удобен и ергономичен като конкурентите си, но тази система повишава надеждността. Мога да пусна пълнителя в пясък, в блато, спокойно да го извадя и да го сложа. Автоматът ще работи", каза Александров.

Като още един недостатък той отбеляза доста дългия ход на спусъка. "Не е подходящ за прецизна стрелба или за стендова и спортна стрелба, ако говорим за гражданския пазар. Но за армейските служби и нейните условия е идеален", заключи експертът.

H&K416

Немската щурмова винтовка Heckler & Koch 416 е почти половин век по-млада от автомата "Калашников". Създадена е за нуждите на натовските подразделения със специално назначение, които не са доволни от работата на Colt M4 и Colt M16 в тежки климатични условия.

"За да го опиша с няколко думи: немско качество и надеждност. Една от най-добрите щурмови винтовки на нашето време, която събира в себе си всичко най-добро от АК и американския М4", каза майорът от запаса.

Според него тя е също толкова надеждна, колкото и AK, но по-точен е американският M4.

"Името на винтовката има за цел да я отнесе към моделите от гамата Colt M4 и Colt M16, тъй като германците са направили изключително горната част (upper) за автомати от серията Colt M4 и Colt M16", казва експертът.

За да решат проблемите с американското оръжие, немците вземат газоотводната автоматика на Colt и я заменят с газоотводната автоматика с къс ход от своя немски G36. Те също така сменят част от материала с алуминиева сплав, като така намаляват теглото на оръжието.

Освен това поставят студено кована цев, за да увеличат живота на оръжието, а също така усъвършенстват затвора и възвратния механизъм на винтовката.

"Така H&K416 е трябвало да стане много по-надеждна алтернатива на M4 и M16, когато са премахнати всички проблеми със засечки, замърсяване и прегряване. При това не малко се е увеличила и без това значителната кучност и точност на стрелбата", добави експертът.

Освен това цялата ергономика и външен вид остават познати от Colt. Така не е нужно да се губят месеци за преквалификация на личния състав за боравене с оръжието.

"От 2004 г. H&K416 се произвежда в партиди за американските Delta Force и Военноморските тюлени. Той многократно се рекламира по телевизията, включително в програмите на канала Discovery, но не успява напълно да замени M4 и M16 на въоръжение в армията на САЩ. Причината е проста - цената", каза за Russia Beyond професорът от Академията на военните науки Вадим Козюлин

Според него между AK и H&K416 има петкратна разлика само в цената на гражданския пазар. И когато трябва да оборудваш многомилионна армия, това се превръща в голям проблем.

"Затова се използва само от елитните подразделения, които убиха с това оръжие главния терорист на XXI в. Осама бин Ладен. Или се купува от цивилни стрелци, които имат пари за играчка от луксозен клас", добави анализаторът.