Базираният в Пекин стартъп iSpace планира до осем комерсиални изстрелвания на ракети през следващата година, след като миналата седмица стана първата частна компания в Китай, пуснала спътник в орбита, предава Ройтерс.

Успехът на iSpace накара останалите 15 частни компании в Китай да се активизират и да опитат да доставят спътници в орбита. През тази година още две други фирми направиха опит, но не успяха.

Китай планира да предаде нисотарифните изстрелвания изцяло на частни фирми, които да изстрелват сравнително леки спътници на ниска околоземна орбита.

Клиенти от Сингапур, Италия, Испания, Хонконг и Шри Ланка, както и клиенти от Китай, вече са се регистрирали за място в ракетите на iSpace или са изразили интерес.

Цената за изстрелване на ракета е 5 милиона долара. За сравнение стартът на сходната по параметри Pegasus на Northrop Grumman струва около 30 милиона долара.

Ракетата на китайската компания се нарича Hyperbola-1 и се задвижва от твърдо гориво. В първата си мисия тя е доставила 260 килограма на орбита с височина от 500 километра.

iSpace обаче е в напреднала фаза на разработка на ракета за многократно използване, която ще е с две степени и ще използва течно гориво. Тя се нарича Hyperbola-2 и първото ѝ изстрелване най-вероятно ще стане в началото на идното десетилетие.