Желанието на изпълнителите на Apple да прехвърлят производството от Китай в други страни не засяга особено "националната" идентичност на крайните изпълнители, така че дори при новите обстоятелства компаниите от Китай могат да се конкурират ефективно с тайванските изпълнители за правото да произвеждат продукти на Apple. Анализаторите на Kirkland Capital са убедени в това.

Сега приоритетните изпълнители за производството на iPhone остават китайските Foxconn и Pegatron, а първият от тях все още е единственият производител на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, докато поръчките за пускане на по-слабите смартфони се разпределят между голям брой производители. Според Kirkland Capital китайските компании са постигнали технологично превъзходство в почти всички области, с изключение на производството на полупроводници.

По тази причина, както отбелязва CNBC, китайските конкуренти ще приемат все повече поръчки на Apple. Пример за това е китайската компания Luxshare, за която се говори, че е получила поръчки за производство на по-висок клас модели iPhone в Китай. Производството на iPhone 14 Pro Max в Куншан беше организирано от Luxshare в малки количества, след като Foxconn се сблъска с проблеми в завода си в Джънджоу тази есен. Основана през 2004 г. от Foxconn, базираната в Китай компания Luxshare първо се специализира в производството на кабели за iPhone и MacBook, но по-късно започва да произвежда безжични слушалки AirPods.

Китайските компании нямат проблеми с наемането на китайски граждани като служители, докато тайванските им конкуренти не са толкова улеснени. Освен това те получават повече данъчни облекчения от китайските власти, което в крайна сметка им позволява да изпълняват поръчки на по-ниски цени. Те просто трябва да постигнат качество на продукта, което да е подходящо за Apple. Още през 2021 г. Китай надмина Тайван по концентрация на най-големите доставчици на Apple.