Изстрелването през юли на първия изпитателен полет на космическия кораб Starliner ("Старлайнър") на компанията Boeing с екипаж е отложено от съображения за безопасност. Това съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на официално съобщение на американската космическа агенция НАСА.

Вижте как изглежда Starliner на Boeing >> >> >>

Капсулата Starliner се готвеше за изпитателен полет с двама астронавти до Международната космическа станция (МКС) през юли - планирано пътуване, което вече изостава значително от графика.

Изстрелването е било отменено, за да могат космическата агенция и Boeing "да отделят време за решаване на неотдавна възникнали трудности", съобщиха от НАСА.

Проблеми с парашутите и окабеляването на космическия кораб бяха установени по време на задълбочените прегледи на Starliner миналата седмица, проведени, за да бъде сертифицирана капсулата за полет с екипаж, казаха от НАСА.

Инженерите са открили проблеми в шарнирите на парашутната система, използвани за забавяне на капсулата по време на завръщането й на Земята. Част от връзката между капсулата и самия парашут се оказала по-крехка от очакваното.

Експертите установили още, че бялата пластмасова лента, използвана за защита на проводниците от протриване, е лесно запалима. Вместо да подмени стотици метри от тази изолационна лента, компанията реши да я покрие със слой от незапалима лента.

Не е обявена нова дата за тестовия полет до Международната космическа станция.

Boeing планира да използва Starliner за транспортиране на астронавти до МКС в бъдеще, като алтернатива на капсулата Dragon на SpaceX. След като бъде сертифицирана, капсулата на Boeing ще превозва до четирима членове на екипажа до станцията.

Starliner завърши безпилотен тестов полет до МКС през май 2022 г. Първоначално космическият кораб трябваше да потегли към космическия аванпост през юли 2021 г.

Мисията вече беше отлагана няколко пъти, първо заради проблеми след пристигането на руския изследователски модул "Наука" на МКС, а след това и заради проблеми с клапаните на задвижващата реактивна система на Starliner.