Microsoft пусна за сваляне своята нова операционна система Windows 11. Първоначално тя ще е безплатна за част от потребителите с оригинален Windows 10.

"Вашето устройство трябва да бъде с Windows 10, версия 2004 или по-нова, за да се надстрои. Безплатни актуализации са налични чрез Актуализация на Windows в Настройки > Актуализации и сигурност", споделят от Microsoft.

Решението е повече от логично предвид факта, че новия Windows 11 стартира пътя си на развитие, като мащабно обновление за Windows 10.

Промените

Windows 11

Снимка: Microsoft

Windows 11 има ново Start меню и дизайн, по-близък до този на macOS. Менюто обаче може да се настройва спрямо предпочитанията на потребителите.

Най-голямата новост е, че ще може да ползвате приложения за Android на своя компютър.

Операционната система е с интегриран Microsoft Teams, като лесното осъществяване на видеоконференции с приложението е един от основните й акценти.

Заедно с новия Windows дебютира и новия офис пакет - Microsoft Office 2021. Той е предвиден за максимално добра работа с новата ОС, но се продава отделно от нея.

От Microsoft акцентират и върху обновения си магазин за приложения и обновения браузър Edge.

Минималните изисквания

Windows 11

Снимка: Microsoft

За да може да използвате Windows 11, трябва да имате минимум 2-ядрен 64-битов процесор с работна честота от поне 1 гигахерц. Оперативната RAM памет трябва да е най-малко 4GB, а новата операционна система на Microsoft иска 64GB свободно пространство.

Изискванията са да имате видеокарта, съвместима с DirectX 12 или по-нова версия с драйвер WDDM 2.0. Освен това трябва да имате поне 9-инчов екран с 720р резолюция.

Наличието на връзка с интернет е почти задължително.

Кога да ъпдейтнем?

Windows 11

Снимка: Microsoft

Windows 11 притежава цялата мощност и защита на Windows 10. Основните промени са свързани с обновения дизайн и възможността за работа с Android приложения.

Според специалистите обаче е добре да не се прибързва и да се ъпдейтва към новия Windows още на първия ден.

Някои игри и програми все още не са оптимизирани напълно за новата операционна система. В близките седмици или до края на годината ще излязат обновления, които да оправят това.

Така по-думите на специалистите е по-добре да почакате поне до началото на ноември, да разгледате различни ревюта, преди да решите да преминете към новия Windows 11.