С нарастването на напрежението между силите на НАТО и Русия, някои започват да се страхуват, че геополитическият конфликт може да представлява екзистенциална заплаха за Международната космическа станция (МКС).

Британският таблоид The ​​Daily Express дори спекулира, че ако нещата се влошат наистина, Путин може да инструктира космонавтите да отделят руските модули от МКС - акт на саботаж, който може да обрече станцията да падне обратно на Земята.

Станцията не може да извършва ключовото за оцеляването си повдигане на орбитата без задвижваща система на руските модули.

За щастие, подобен развой на събитията е крайно невероятен.

"На теория би било възможно да се отдели, но мисля, че е много малко вероятно да се случи", каза пред Futurism д-р Джон Логсдън, почетен професор по политически науки в университета Джордж Вашингтон и директор на Института за космическа политика.

От една страна, това би било не само безсмислен разрушителен акт на саботаж, но и самосаботаж, коментира експертът.

Това е така, защото захранването на МКС - и следователно на руските модули - идва от слънчевите панели от американската страна на станцията.

Така че, ако те се отделят от станцията, космонавтите в крайна сметка ще се озоват сами в студения космос без начин да захранват системите си.

"Русия ще трябва да допълни модулите със слънчева енергийна система, за да бъде това дори жизнеспособно", каза Логсдън.

Към този момент Русия не разработва подобни модули.