Апаратът е бил изстрелян с помощта на ракетата-носител "Фалкон-9". От "Спейс екс" съобщиха,че "Тес" е бил изведен във висока елиптична орбита. Наблюденията с помощта на телескопа ще могат да започнат след около два месеца. От компанията отбелязаха, че първата степен на ракетата успешно се е спуснала на платформата в Атлантическия океан.

Стартът на "Фалкон-9" беше осъществен от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида. Преди това изстрелването беше планирано за понеделник, но то беше отложено заради проблеми в системата за управление.

Стойността на космическия телескоп е около 340 милиона долара. В реализацията на проекта се включиха учени от Масачузетския технологичен институт."Тес" ще изследва 200 000 от най-ярките звезди близо до Слънцето, за да търси екзопланети с транзитния метод. При него се следи интензитета на светлината на звездата. Ако яркостта намалява редовно и еднакво, се предполага, че това се дължи на преминаването на планета. По-нататъшни наблюдения с наземни телескопи могат да определят масата на планетата и нейната плътност и състав.

Специалистите от НАСА очакват "Тес" да открие хиляди неизвестни досега светове, сред които стотици планети с размерите на Земята или двойно по-големи "суперземи". Той ще продължи делото на предшественика си, космическия телескоп "Кеплер". С негова помощ бяха открити около 2300 екзопланети, потвърдени вече с други телескопи. За разлика от "Кеплер", който се съсредоточаваше в малък небесен отрязък, "Тес" ще изследва по-голямата част от небето - неговият обхват е 350 пъти по-широк.

"Тес" ще търси екзопланетите с най-обещаващи условия за живот. Данните ще бъдат предавани до Земята, където ще бъдат правени последващи наблюдения за потвърждаване на съществуването на екзопланетите.

Съществена част от вниманието на наследника на "Кеплер" ще бъде насочена към малките и студени звезди, известни като червени джуджета. Те са "плодородна почва" за "близка инспекция", тъй като вероятността около тях да има скалисти планети с размерите на Земята е по-голяма. Освен това, тъй като червените джуджета са дребни и планетите им орбитират в по-голяма близост, отколкото Земята около Слънцето, техните транзити са по-ясно изразени.

След изстрелването ще бъдат необходими около 60 дни, за да достигне "Тес" уникалната си високоелиптична орбита, в която ще "прави лупинги" между Земята и Луната на всеки две седмици и половина. Очаква се първите обработени данни да бъдат разпространени в началото на 2019 г.

Телескопът "Тес" е с размери 1,5 м на 1,2 м, без слънчевите панели, които бяха сгънати за изстрелването. Теглото му е едва 362 кг. Оборудван е с четири широкоъгълни камери и слънчев сенник, който да спира пряката светлина, докато те работят. Инструменти за откриване на извънземен живот обаче на телескопа няма.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО