Американците традиционно водят в света на авиацията - техните самолети са по-надеждни, по-бързи, по-технологични. Именно те около 30 години преди всички създават невидими за противниковите радари изтребители. Единственият параграф, по който в САЩ изостават, е свръхманевреността. Но нещата можели да бъдат съвсем различни.

През 70-те години на миналия век Пентагонът взема решението да разработи технологии, позволяващи новото поколение американски самолети да са свръхманеврени. За целта американците решават да построят безпилотник, който да тества по най-безопасния начин новосъздадените технологии.

Така през 1979 година се появява Rockwell HiMAT, чиято основна цел е свръхманевреността. С проекта се занимава основно НАСА. От агенцията решават да разработят нови методи за напълно дигитален контрол на полета. Усъвършенствана е и системата позволяваща на човек да пилотира машината от земята.

Вижте как изглежда Rockwell HiMAT >> >> >>

При изграждането на HiMAT се залага на ново поколение композитни материали - такива от графит и фибростъкло.

За да улеснят пилотите на земята, учените разработват нов вид 3D кокпит, който позволява на човек да се чувства така, все едно е в кабината на самолета.

Проектът се развива успешно, а HiMAT прави множество полети в атмосферата.

Американците обаче осъзнават, че разработените съпътстващи технологии са много по-ценни от свръхманевреността. Освен това новите видове по-точни, бързи и далекобойни ракети минимизират възможността от близък въздушен бой. В началото на 80-те е осъществен пробив и в стелт технологията.

Така HiMAT се оказва много полезен прототип, чиито технологии помогнали както на новото поколение самолети, така и на създаването на бойни безпилотници. Това обаче не станало по-планирания начин, а към ден днешен САЩ все още нямат самолет, който да прави напълно акробатичната фигура "Кобрата на Пугачов". За сметка на това Вашингтон разполага с 3 невидими за противниковите радари самолети, които ползва активно - F-22, F-35 и B-2. Пентагонът има и голяма флотилия от дронове, които извършват множество разнообразни мисии.