Национална програма за устойчиви полет на НАСА има за цел да разработи нови технологии за комерсиалния въздушен транспорт, които да го направят с 25% по-ефективен и по-екологичен. Космическата агенция се похвали с напредък в разработките си.

Boeing са партньори в програмата и потенциално биха били най-големия печеливш от нея. Първата цел на НАСА е създаването на база за наследника на Boeing 737. Този самолет се използва за полети на къси и средни разстояния и на практика се използва често от нискотарифните авиокомпании.

Вижте как ще изглежда наследникът на Boeing 737 >> >> >>

За да постигне заявените цели НАСА разработва хибриден реактивен двигател, който използва и електричество. Наред с това се тества революционна аеродинамика.

Разработките вече са в напреднала фаза, а НАСА тества подробни макети в своя аеродинамичен тунел. Впечатления в прототипа прави нестандартната форма на крилата.

От космическата агенция заявяват още, че версията за полет ще има голямо количество композитни материали в конструкцията си, което ще намали теглото й.

Очаква се първият полет да бъде направен в следващите няколко години, а технологиите, създадени от НАСА да намерят широко комерсиално приложение от Boeing в началото на 30-те години на този век.

Създаването на ново поколение икономични и екологични самолети за нискотарифни полети е ключово за поетите от развитите страни климатични ангажименти.