От около 50 години САЩ са пионери и лидери в създаването на стелт технологията. Успехът им обаче не е ограничен единствено до невидимите за вражески радари самолети. Военноморските сили на САЩ разполагат и с много любопитен клас кораби - стелт разрушителят от клас Zumwalt. Едва сега обаче той доказа своята боеспособност.

Вижте как изглеждат разрушителите от клас Zumwalt >> >> >>

Проектът Zumwalt е един от най-скъпите разработки на американския флот. Досега са отделени над 20 милиарда долара, като една бройка от кораба струва над 4 милиарда долара.

Основното оръжие на кораба са ракети, които могат да свалят изтреляни от противника противокорабни ракети. Освен това, заради своята стелт форма, Zumwalt може да се намира на неочаквани за ответната страна позиции в океана. Според непотвърдена информация, корабът може да унищожава и балистични ракети.

Именно успешния тест на ракета за сваляне на други ракети, показва че проектът все пак не е бил безсмислен, както твърдяха критиците му.

Корабите от клас Zumwalt са въоръжени още със скрити оръдия и ракети против подводници. Те могат да превозват и хеликоптери. Корабът може и да се използва за атаки по противникова територия, тъй като може да изстрелва ракети Tomahawk.

Клас Zumwalt разполага и с много напреднал радар, както и с развити автоматизирани системи, които намаляват екипажа му наполовина.

Множеството проблеми с технологичния кораб накараха ВМС на САЩ да поставят строежа му на пауза, наричайки проекта "истинска катастрофа". Успешният тест на антиракетните системи на Zumwalt карат мнозина да отчетат, че апокалиптичните твърдения са били пресилени. Въпреки това от заложените 29 бройки са построени едва 3, като в бойна готовност са само 2. Флотът на САЩ не е разколебан в политиката си да продължи да разчита основно на модернизираните разрушителите от клас Arleigh Burke.