Електрониката по света може рязко да поскъпне в обозримо бъдеще. И причината този път изобщо не е в коронавируса и недостига на микросхеми. Напрежението в отношенията между САЩ и Китай може да предизвика повишаване на цените на оборудването, според анализ на Nikkei Asian Review, предава technews.bg.

Китай е най-големият доставчик на редкоземни метали. Поради безкрайните проблеми със САЩ, цените на тези метали започнаха да се покачват, което е особено видно при метала неодим. От юни 2020 г. до август 2021 г. цените на този метал се удвоиха и достигнаха 117,3 хиляди долара за тон.

Неодимът се използва широко в съвременните технологии. Например, той може да се намери в интелигентни високоговорители, лаптопи и висококачествени слушалки.

Експертите все още не виждат предпоставките за подобряване на ситуацията. Негативна прогноза прави пред Nikkei Asia Review висш мениджър на неназован производител на аудиоустройства от китайския град Дунгуан, Макс Сяо. Той отбеляза, че поради покачването на цените на неодима, брутната печалба на компанията му се е сринала с поне 20%.

Поскъпването на редкоземните метали съвпада с рязко повишеното им търсене. То е провокирано по-специално от бума на електрически превозни средства, а пандемията от коронавирус допринесе за това. Потребителите започнаха да купуват повече електроника, която също използва редкоземни метали, за да работят от вкъщи.

Силна зависимост от Китай

Световният пазар на редкоземни елементи е силно зависим от Китай. Към септември 2021 г. азиатската страна единствена имаше пълна верига за производство на редкоземни метали - от добив и преработка до доставка на клиенти.

В края на 2020 г. Китай контролираше 55% от производствения капацитет и 85% от обема на преработка на редкоземни елементи в световен мащаб.

Китайските власти нямат абсолютно нищо против повишаването на цените на неодим и други метали. Още през януари 2021 г. те обявиха готовността си за по-строг контрол върху износа на редкоземни елементи, което гарантира увеличение на стойността им.

Политиката на Китай и обтегнатите му отношения със САЩ засегнаха не само цената на неодима, въпреки че той все още е един от рекордьорите по отношение на темповете на поскъпване. Неодимовият оксид, един от основните компоненти на съвременните електрически двигатели и вятърни турбини, е поскъпнал с 21,1% от началото на 2021.

Холмият, метал, използван в магнити и магнитострикционни сплави за сензори и задвижвания, стана още по-скъп. За същия период неговите цени се покачиха с почти 50%.

САЩ недоволстват

САЩ започнаха открито да обвиняват Китай, че злоупотребява с господстващото си положение на пазара на редкоземни метали. По-специално, САЩ припомниха случая, когато Поднебесната империя ограничи износа на такива метали за Япония, поради влошената ситуация през 2010 и 2011 г. от териториален спор между двете държави.

Според американските власти, Китай след това използва позицията си, за да упражнява политически натиск върху Япония.

"Китай доминира в производството и преработката на ключови редкоземни метали в света, а също така контролира няколко други ключови метала, които са необходими за създаване не само на граждански и промишлени устройства, но и на военно и космическо оборудване. Предимството на Китай се превърна в ключова разменна монета за Пекин в преговорите му с Вашингтон. Ескалацията на напрежението между двете свръхсили вероятно ще вдигне цените на тези ключови метали в дългосрочен план", коментира Ангела Чанг, анализатор от Тайванския институт за научноизследователски технологии.

Кой ще пострада най-силно

Сред първите, засегнати от повишаването на цените на редкоземните елементи, с голяма степен на вероятност ще бъдат производителите на електронни компоненти от сегмента на малките и средни фирми. Експертите смятат, че те ще се сблъскат с първия удар, тъй като е малко вероятно да успеят да прехвърлят увеличените си разходи на глобални клиенти като Apple, Dell, HP и Samsung, както и на големи производители на автомобили.

"Цените на медта, алуминия, калая и никела се покачват. Темповете на растеж са високи и не можем да прехвърлим разходите на клиентите си навреме, така че всичко това се отразява на доходите ни", казва един от участниците на пазара. Неговата компания използва огромни количества мед, алуминий и калай за производство на механични части за термични решения, използвани в смартфони, лаптопи, сървъри и центрове за данни.

Напрегнатото геополитическо положение обаче не е единственият фактор, който влияе върху постоянното и бързо покачване на цените на редкоземните елементи. Интервюирани от Nikei Asia Review експерти смятат поскъпването за следствие от развитието на технологиите, като дават за пример 5G устройствата и съвременните автомобили.