Екип от изследователи от университета в Кеймбридж разработва система, която може напълно да зареди изтощената батерия на смартфона в рамките на 5 минути. Освен това новата технология е евтина за реализация, твърдят учените, предава technews.bg.

Изследователският екип се ръководи от д-р Ашрай Рао от лабораторията Cavendish в Кеймбридж, съобщи Gizmochina. Учените са изследвали поведението на зареждане и разреждане на литиево-йонните батерии и са разработили механизъм за контрол на скоростта на зареждане, който води до супер-бързо зареждане на батериите.

Наскоро Xiaomi представи система за бързо зареждане, наречена 200W HyperCharge, способна да постигне пълно зареждане на Mi 11 в рамките на 8 минути. Недостатъкът на системата на Xiaomi е, че тя може да работи само с устройства Mi 11.

Революционната технология на учените от Кеймбридж е евтина и може да увеличи цикъла на зареждане на батерията, като същевременно предотвратява прегряване. Технологията обещава огромна промяна в скоростта на зареждане на литиево-йонните батерии, но все още не е ясно кога разработката ще излезе от лабораторията на пазара.

Търсенето на най-доброто решение за зареждане на смартфони все още продължава. Предлагат се различни подходи, включително техника, която използва звукова енергия за зареждане на телефони и други устройства. Тези нововъзникващи технологии обаче са сериозно ограничени, тъй като тепърва трябва да постигнат пробив, за да се превърнат в реални продукти.

Все пак вече е постигнат огромен напредък в еволюцията на батериите и придружаващите ги системи за зареждане. Възможно да имате супер бързо зареждане както за кабелни, така и за безжични системи.

Наскоро Infinix представи своя флагмански концептуален смартфон за 2021 г. със 160W бързо кабелно зареждане и 50W бързо безжично зареждане. Новата система на учените от Кеймбридж е по-бърза от тази на Infinix, която може да зареди напълно мъртва 4000mAh батерия за 10 минути.