Министерството на отбраната на САЩ обяви, че е анулирало мегадоговор за облачни услуги, възложен през 2019 г. на Майкрософт и оспорен от Амазон, предаде Франс прес. Договорът бе на стойност 10 милиарда долара.

В комюнике Пентагонът обясни, че договорът не отговаря повече на нуждите му заради еволюция на изискванията му и постигнатия напредък в сектора. Сега ведомството предвижда да започне нова процедура с цел ангажиране на различни компании, специализирани в облачните услуги.

Договорът беше за 10 години и целеше модернизирането на всички компютърни системи на американските въоръжени сили в една система, управлявана от изкуствен интелект.

При приключването на процедурата по възлагане на поръчката Амазон, който първоначално беше смятан за фаворит, а после не беше избран, разкритикува остро избора на Майкрософт, направен от министерството. Амазон обвини по-специално тогавашния президент Доналд Тръмп, че е направлявал избора на Пентагона заради ненавистта, която изпитвал към основателя на Амазон Джеф Безос.

Сега министерството планира да се обърне към няколко компании едновременно, като се започне от Майкрософт и Амазон, двете единствени, които понастоящем са способни да откликнат на нуждите му. Но ведомството ще продължи да проучва пазара, за да установи дали други доставчици, базирани в САЩ, биха могли да изпълнят също изискванията.