Учени от лабораториите за киберсигурност на университетите Бен Гурион и Вайзман са намерили начин да подслушват разговори чрез колебанията на светлината, излъчвана от полилей или дори обикновена електрическа крушка, предава technews.bg.

Експерименталното оборудване се състои от лаптоп за обработка на сигнали, телескоп за осигуряване на увеличен изглед на стаята на разстояние от десетки метри и електрооптичен сензор, който преобразува светлината в електрически сигнал.

В стая с висяща лампа промените в осветлението са значителни, лампата се движи напред-назад, макар и това да е незабележимо за хората в нея. Учените изследват именно тези промени: те улавят фините движения, невидими за човешкото око.

Когато звуковите вълни, създадени в стаята, достигнат висящата лампа, те могат да я накарат да се движи, макар и на много малки разстояния. Хората може да не забележат движенията, но чувствителен детектор е способен да ги улови.

В експеримента, използващ три различни телескопа с различни диаметри на лещите с обхват 25 метра, изследователите успешно са прихванали звука, възпроизведен в отдалечено помещение, вкл. песента "Let It Be" на Бийтълс, съобщи Gizmodo.

Остава неясно колко ефективен ще бъде подобен метод за подслушване на разговори, ако в стаята има фиксирани източници на светлина - например, флуоресцентни лампи в офиса.