В момента 90 процента от световните стоки се транспортират с корабоплаване. Океанските танкери са много по-екологични от самолетите, но въпреки това се отделят значително количество вредни емисии. Екип от учени и инженери е създал иновативен проект, наречен OceanBird. По същество той представлява огромен товарен кораб, задвижван от силата на вятъра.

Според компанията Wallenius Marine, товарната платноходка ще може да превозва 7000 бройки леки автомобили през Атлантическия океан.

Вижте как изглежда огромната платноходка >> >> >>

Прибиращите се платна са високи 80 метра и ще бъдат контролирани от алгоритми, които изчисляват как точно да се използва най-ефективно вятърната енергия в океана. Допълнителен двигател, работещ на чисто гориво, ще бъде на разположение като резервен вариант и за влизане и излизане от пристанищата.

Средната скорост на Oceanbird ще бъде 10 възела, а прекосяването на Атлантическия океан ще отнема 12 дни. Според екипът зад проекта обаче, времето може да бъде намалено на 8 дни, след като проектът бъде допълнително развит.

Учените са използвали лазерни радари за да измерят скоростта на вятъра и взаимодействието му с корабите. След дълги изследвания е било установено, че конструкцията на корпуса също може да окаже влияние върху скоростта и посоката на вятъра.

"Нашата визия е да водим пътя към наистина устойчиво корабоплаване и разбира се искаме и други да се присъединят към нас", споделя  Пер Тунел, главен оперативен директор на Wallenius Marine.

Oceanbird ще премине през още една фаза на прототипизация, като готовата и построена версия ще бъде пусната на вода след 2024 година.