На военното изложение "Армия 2020" в Подмосковието концернът "Калашников" представи най-новия си 9x19-мм автомат ППK-20, който е предназначен за елитни части за борба с тероризма, действащи в градските райони, пише Russia Beyond.

Новият ППK-20 прилича на добре познатия немски картечен пистолет MP5, който се използва широко от европейските и американските части за борба с тероризма.

Вижте снимки на ППK-20 и MP5 >> >> >>

ППK-20 използва пистолетни 9x19-мм патрони и има 30-патронови сменяеми пълнителя. Всеки автомат ППK-20 се доставя с два пълнителя, които могат да бъдат свързани заедно със специално закрепващо устройство. Той може също да използва всички видове 9x19-мм патрони, вариращи от бронебойни до експанзивни или трасиращи.

Тежи цели 3 кг и е дълъг 46 сантиметра. Автоматът има 23-сантиметрова цев, която дава достатъчна балистична траектория за поразяване на цели на 100 м разстояние.

ППK-20 е пистолет "разработен като АК", притежаващ известната надеждност и функционалност на "Калашников". Така че потребителите не трябва да се притесняват от мръсотия, пясък, вода или каквото и да било друго, което би могло да попречи на стрелбата.

ППK-20 използва метода на системата със свободен затвор за автоматичен режим на "Калашников", докато стреля със затворен болт. Той също има сменяем шумозаглушител, за да прикрива искрите, както и да заглушава звука на изстрела.

Този последен автомат ППK-20 е последващо развитие на руския автомат "Витязь", който беше приет от руските военни през 2005 година.

Новото оръжие е изминало дълъг път в подобряването на ергономичността, което бе сериозен проблем на предшественика му. "Витяз" е стандартно оръжие за военните структури и е невъзможно да се персонализира. Човек не може да инсталира никаква оптика или фенери (освен ако не иска да изхарчи парите си в оръжеен магазин за планки "Пикатини"), не може да приспособи приклада според размера си, за да работи удобно по време на операция. И така, "Калашников" направи множество ергономични настройки в най-новия ППK-20, за да го направи по-удобен за използване.

Според компанията инженерите са направили и редица вътрешни модификации, за да подобрят точността и надеждността му.

До края на 2020 г. новият ППK-20 вече ще бъде в ръцете на руските сили в страната - министерството на вътрешните работи, подразделенията на ФСБ и от Федералната служба за защита.