Google обяви нов алгоритъм, който ще се използва в бъдеще в най-популярната търсеща машина. Нови фактори ще влияят съществено при подреждане на резултатите от заявките за търсене, предава technews.bg.

Интернет компанията нарича новите критерии "page experience", или начина, по който потребителите взаимодействат с уеб страниците, удобството и др. Казано по-просто, ако даден сайт е неудобен и на потребителя не му е приятно да го ползва, Google ще понижи неговата позиция в резултатите от търсене.

За оценка на удобството ще се използват различни показатели. Ключови параметри са скоростта на зареждане, интерактивността и стабилността - те попадат в групата "Core Web Vitals".

Освен това Google ще отчита характеристики на сайтовете като дружелюбност към мобилни устройства, сигурност при разглеждане на страниците, поддръжка на HTTPS и отсъствие на натрапчива реклама.

Прави впечатление, че от списъка с изисквания даден сайт да получи висок рейтинг отпада поддръжката на технологията AMP, която Google наложи като предпочитан мобилен формат на уеб сайтовете.

Очаква се новият алгоритъм да влезе в сила следващата година. Google ще започне да напомня на собствениците на сайтове 6 месеца преди да задейства алгоритъма, за да се подготвят за промяната през 2021 г.