Доброволна инициатива на програмисти доведе до оставката на министъра на транспорта на Чехия. В рамките на един уикенд разработчиците създадоха уеб сайт, за който правителството планираше да похарчи 16 милиона евро, предава technews.bg.

Закрит търг за разработка на уеб сайт и приложение за продажба на разрешения за пътуване по магистралите на стойност 401 милиона крони (16 милиона евро) предизвика възмущение сред ИТ общността в Чехия.

Томаш Вондрачек, собственик на компанията Actum Digital, призова общността да обедини усилията си и да създаде продукт, който отговаря на условията на търга и е напълно безплатен. Инициативата беше подкрепена от над 300 специалисти.

В резултат, екип от 60 доброволци написа през уикенда софтуер за уебсайта Ferznamka.cz и го представи на държавата. Той вече работи в тестов режим, но все още не продава купони на собствениците на автомобили, освен виртуални такива на символична стойност от няколко крони, които ще отидат за благотворителност.

Чешкият премиер Андрей Бабиш посети хакатона, а министърът на транспорта Владимир Кремлик, чието ведомство подготви многомилионния договор за разработка на сайта, подаде оставка. Историята обаче не свършва до тук.

Теч на данни

Чешкият уеб портал Novinky.cz обаче разкрива, че безплатният сайт се е оказал опасен за своите потребители. Личните данни на потребителите му са изтекли в мрежата и могат да се използват за недобросъвестни цели. За сега жертва на пропускът в сигурността са станали 300 души.

Експертите по онлайн сигурност в Чехия препоръчват да се избягва употребата на безплатния сайт, тъй като не е ясно дали няма да има нови пропуски в сигурността му.