Рапърът Лил Юзи Върт твърди, че ще се превърне в първия човек, който си е купил своя собствена екзопланета. По неговите думи, той вече действа по закупуването на газовия гигант на име WASP-127b.

По-рано музикантът стана известен това, че вгради диамант от 24 милиона долара в челото си. Той, заедно с жената на Илон Мъск - Граймс - беше заявил също, че би искал да имплантира компютърен чип в мозъка си, за да получи "знанието на боговете".

Според експерти обаче, закупуването на екзопланета е юридически невъзможно, а и дори да е законно, надали рапърът може да си го позволи. И все пак негова съобщение повдига важни въпроси за това кой може да "притежава" космоса и обектите в него.

Припомняме, че Договорът за космическото пространство от 1967 г. забранява на всяко правителство и на земляните да претендират за собственост върху други небесни тела. "Ако някой му е продал планета или той смята, че притежава тази планета в нормалния смисъл на думата, това просто не е вярно", коментира професорът по космическо право Франс Фон дер Дънк от Университета в Небраска, САЩ.

"Ако сте дали парите си някъде, това не означава нищо", посочва Рам Джакху, директор на Института за въздушно и космическо право McGil. "Винаги ще има компании, които се опитват да ви продадат неща. Ако могат да спечелят пари от вас, защо да не го правят? Но това не означава, че една сделка е законно призната."