Учени от Масачузетския технологичен институт са създали робот, който ще помага на хората с увреждания да се обличат. За целта те са разработили алгоритъм, който успешно постига баланс между сръчност, безопасност и бързина.

Водещ автор на проекта е докторантът Шен Ли. Той обяснява, че изследванията са позволили да се осигури напълно безопасен контакт между човек и робот, което преди не е било възможно поради техническите ограничения.

"Разработването на алгоритми за предотвратяване на физически щети, без да се влияе върху ефективността на задачата, беше критично предизвикателство", коментира Ли. "Позволявайки на роботите да оказват безопасно въздействие върху хората, нашият алгоритъм може да облече човека с гаранция за безопасност", допълва той.

Учените разпространиха и видео, което нагледно показва как машината извършва своите задачи. Роботът всъщност е във формата на една ръка и може да бъде полезен на потребителите, дори докато те гледат телевизия или проверяват известията на телефона си.

Проектът все още е в ранен етап, отбелязват учените. Според тях обаче, цялата тази идея може да намери многобройни приложения, различни от просто обличане, така че да бъде още по-полезна на хората с увреждания.