Rocket Lab се готви да стартира мисия от Източното крайбрежие на САЩ през следващите няколко дни. Тя обаче няма да бъде предавана на живо, а информацията за нея е тайна.

Базираната в Калифорния Rocket Lab редовно излъчва в мрежата изстрелванията на своята орбитална ракета Electron. Този път обаче видео няма да се заснема.

Дори точната дата на старта не е разкрита, като е обявено само, че той ще е между 15-20 юни вечерта.

И така, каква може да бъде тази необичайно тайна мисия? Не е ясно, но косвените доказателства сочат първото излитане на новата суборбитална тестова ракета на Rocket Lab.

Тази ракета-носител се нарича HASTE, съкращение от "Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron". Както подсказва това име, HASTE е предназначена да помогне за тестване на хиперзвукови апарати.

HASTE може да извежда товари от 700 килограма към космоса, докато основната ракета на Rocket Lab - Electron може да достави максимум 300 кг на ниска околоземна орбита.

Въпреки това HASTE ще осъществи суборбитална мисия. САЩ започнаха да инвестират много в своята хиперзвукова програма, след като бяха изпреварени от Китай и Русия.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО