Заплахите за затвор в Тайван и санкциите на САЩ не са уплашили 71-годишният учен Лян Монг Сун. Той постигна истинска революция за най-големия китайски производител на чипове. В последните няколко месеца Сун затвърди образа си на национален герой на Китай.

За рекордно бързо време ученият помогна за скъсяването на дистанцията в независимото производство на чипове. Пример за това са 7-нанометровите процесори, използвани от най-новия смартфон Mate60 Pro на Huawei.

Тайван е дом на двете най-големи производители на чипове в света - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) и United Microelectronics Corp (UMC).

Лян Монг Сун завършва Калифорнийския университет в Бъркли. От 1992 до 2009 той работи за TSMC. Първоначално той участва в развитието на технологиите за памети и напреднали логически процеси. Разработките му коренно променят процеса, по който се произвеждат чипове. Благодарение на това днес имаме толкова мощни смартфони и носими джаджи.

Лян Монг Сун е автор на над 450 патента и е публикувал над 350 технически статии.

В началото на миналото десетилетие той е обявен за "най-големия технологичен предател" на Тайван. Причината - оказал помощ на Samsung в дизайна на техните чипове. Срещу Лян Монг Сун са заведени скъпи дела, които в крайна сметка му забраняват да работи за южнокорейската компания.

Решението, възприемано за справедливо в Република Китай, както се нарича Тайван, в последствие станало причина ученият да отиде да работи за най-големия им съперник - Китайската народна република.

Там той е нает от прохождащата местна компания SMIC. На ученият бързо е предоставена най-високата заплата във фирмата, повече от нейните шефове. За една година, възнаграждението му надхвърля 4 милиона долара. Задачата на вече възрастния Лян Монг Сун била да превърне фирмата в най-успешния китайски производител на чипове.