Руският хуманоиден робот Фьодор се научи да стреля с две ръце, съобщава агенция Интерфакс, цитирана от OFFNews.

Вижте как стреля руският робот >> >> >>Макар съобщението да идва точно в момент, в който дипломатическите отношения между Русия и САЩ да са обтегнати, от Москва твърдят, че предназначението на робота остава както е предвидено, а именно да бъде космически пилот.

Новина беше съобщена от руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в неговия Twitter профил. Роботът в момента се обучава за подобряване на фината моторика и алгоритмите за взимане на решения, съобщи още Рогозин.

"Боевата робототехника - ключ към създаването на интелектуална машина. Това се касае и за авиацията и космоса. Тренировките по стрелба - това е способ за обучение на машината да си поставя приоритети, мигновено, и да взима решения. Ние не създаваме терминатор, а изкуствен интелект, който ще има огромно приложно значение в най-различни сфери", коментира Рогозин.

В края на март главният конструктор на "Роскосмос" Евгений Микрин съобщи, че първият пилот на новия руски космически кораб "Федерация" по време на летните изпитания през 2021 г. ще бъде робота Фьодор, а две години по-късно ще бъде извършен и полет с "човешки пилот".

При полета си през 2021 г. Фьодор ще излети до Международната космическа станция, където по план на руското правителство ще продължи да извършва научна дейност.

В момента роботът може самостоятелно да избира най-подходящото решение на поставена задача, но при желание командващият го може да поеме дистанционно неговото управление.