Най-новият руски комплекс за неуправляемо ракетно оръжие "Сель" ("Водовъртеж") бе показан за първи път на форума "Арми 2018" и е предназначен за изпълнение на широк кръг от задачи. На разстояние до 4000 м той може да се бори както с пехотата на противника, така и с лека бронирана техника, предава в. "Руски дневник".

По силите му е да минира от дистанция, да спуска димни завеси и да осветява бойното поле. При необходимост тази реактивна система може да указва цели и да изпълва ефира с радиосмущения.

Универсалните му характеристики са подсигурени от използването на 80-милиметровите неуправляеми ракетни снаряди С-8 от различен тип и предназначение: от кумулативно-осколочни и обемно-детониращи до димни и осветителни.

Образецът бе представен на шасито на автомобил УАЗ "Карго", но пусковият модул може лесно да се монтира и на други колесни и гъсенъчни платформи, включително с дистанционно управление. Може да се разполага и на речни и морски катери.

Целият пакет с десет цеви тежи 350 кг. Установката изпълнява един пълен залп само за 2 секунди. Екипажът се състои от двама души.