Руската ракетно-космическа корпорация (РКК) "Енергия" представи схема на полет и последващо кацане на космонавти на Луната в рамките на конференцията "Корольовски четения", предаде ТАСС.

Перспективният транспортен кораб (ПТК) "Федерация" и лунният комплекс за излитане и кацане ще бъдат изстреляни към Луната поотделно с тежки ракети "Ангара". Първи ще бъде изстрелян комплексът за излитане и кацане, който ще достигне окололунна орбита (на височина примерно 100 км) и там ще чака "Федерация" шест месеца.

Вижте как изглежда новият космически кораб "Федерация" >> >> >>

Когато транспортният кораб "Федерация" и лунният комплекс за излитане и кацане се скачат, космонавтите ще преминат на борда на комплекса. След това ще кацнат на Луната и ще пребивават и работят на повърхността й.

На връщане от повърхността на Луната ще се отдели само модулът за излитане. Той ще се скачи с "Федерация" и космонавтите ще преминат на кораба, който ще се върне на Земята след отделянето на модула за излитане.

През март в базата на руския Институт по медико-биологични проблеми ще започне втората част на експеримента "Сириус", който ще симулира полет до Луната и работа на повърхността й. В него ще участват шестима доброволци - трима мъже и три жени. Експериментът ще продължи четири месеца.