Новата руска свръхтежка ракета, която ще може да изпраща екипаж до Луната, ще се нарича "Енисей". Първият ѝ полет ще се проведе през 2028 г. от космодрома "Восточний", съобщи ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин, цитиран от "Известия".

По думите му вече е утвърден планът за създаването на ракетата. Той разкри, че първата степен ще се базира на разработваната към днешна дата нова ракета "Союз-5". Тя ще използва ракетни двигатели, работещи на течен водород и кислород, а "Енисей" ще има същите двигатели, най-вероятно в по-голямо количество.

Няма яснота относно втората степен, но третата ще е взета от "Ангара-5В". Тази ракета също не е създадена към този момент, но се знае, че ще използва двигатели, работещи отново на течен кислород и водород.

Роскосмос е решил да изгради свръхтежката си ракета с компоненти, които разработва за своите нови ракети "Союз-5" и "Ангара-5В", тъй като това ще намали цената на проекта.

Рогозин е разкрил, че ракетата "Енисей" ще може да извежда 70 тона на нискаоколоземна орбита, което е по-малко от сходните американски проекти - SLS ще може да изстрелва между 95 и 130 тона полезен товар, а бъдещата свръхтежка ракета на SpaceX ще може да изстрелва 150 тона на същата орбита.

Въпреки това възможностите на "Енисей" не са за подценяване, защото ракетата може да има способна 3-та степен, която да и позволи да работи по-ефективно във вакуум и да има възможности равни на американските.

Докато първите полети на американските свръхтежки ракети се очакват в началото на идното десетилетие, то "Енисей" ще полети в неговия край. Роскосмос е обявил, че изграждането на площадката за ракетата ще започне през 2026 година.

"Енисей" ще позволи на Русия да отиде не само на Луната, но и на Марс, като според експертите най-вероятно в ниска орбита ще бъде сглобен модулен апарат с няколко пуска на ракетата, тъй като в противен случай пътуването до Червената планета би било твърде рисково и некомфортно.