Руските власти заявиха днес, че ще продължат да забавят Туитър в страната, упреквайки го, че не е премахнал напълно съдържанието, преценено като незаконно. Руските власти заплашиха Фейсбук и ЮТюб със сходни санкции, предаде Франс прес.

Регулаторният орган за надзор на интернет в Русия - Роскомнадзор, наложи в средата на март забавяне на Туитър, обвинен, че е оставил онлайн съдържание, подстрекаващо непълнолетни към самоубийство, както и друго съдържание с порнографски характер и информации за използване на дрога, допълва БТА.

Роскомнадзор даде на Туитър срок от един месец, за да заличи това съдържание или в противен случай ще го блокира напълно в Русия. През април ултиматумът бе удължен до средата на май.

В комюнике, публикувано днес, Роскомнадзор казва, че е решила за момента да не блокира Туитър, след като е извършила одит, който показва, че американското дружество е премахнало над 90 процента от забранените информации.

Но забавянето на Туитър продължава на мобилните устройства, допълва Роскомнадзор.

Пълна отмяна на санкциите ще има, когато бъде премахнато изцяло идентифицираното като незаконно съдържание, посочва регулаторният орган и подчертава, че Туитър е изразил желание и интерес за установяване на конструктивен диалог.

Роскомнадзор обаче предупреди, че е идентифицирал незаконно съдържание в други сайтове, сред които и Фейсбук и ЮТюб и добави, че ако тези платформи не вземат подходящи мерки, то сходни санкции, като тези наложени на Туитър, ще последват.

В Русия се умножиха мерките срещу няколко социални мрежи, което поражда безпокойство в редиците на критиците на властта, съзиращи в това опит за заглушаване на свободата на словото и на опозицията.

През април Туитър, а после и ТикТок бяха осъдени на по-тежки от обичайното глоби, съответно от 8,9 милиона рубли (99 000 евро) и 2,6 милиона рубли (29 000 евро) затова, че не са заличили призиви към непълнолетни да протестират в подкрепа на Алексей Навални.