Руската компания Baikal Electronics възнамерява да инвестира около 23 милиарда рубли за разширяване на асортимента на разработваните от нея процесори и увеличаване на обема на производството до 600 хиляди броя годишно към 2025, предава technews.bg.

Новата продуктова стратегия е одобрена от борда на директорите на компанията през юни, съобщи Cnews. Инвестициите ще се извършат чрез привличане на държавни субсидии, дългово финансиране и собствени средства.

Baikal Electronics планира да разшири продуктовата си линия със следващо поколение процесори Baikal за лаптопи, таблети, системи за съхранение и суперкомпютри, както и с ускорители, използващи технологии за изкуствен интелект.

Според експерти в бранша, публичният сектор ще осигури най-голямо търсене на новото поколение Baikal процесори, но те са скептични относно прогнозите на компанията за постигане на планираните обеми производство, поради претоварените мощности на нейния партньор - тайванската TSMC.

Тази година Baikal Electronics планира да пусне 130 хиляди процесора. По-рано се появиха информации, че до края на първото тримесечие компанията ще поръча на TSMC три партиди процесори Baikal-M ARM с общ обем от поне 213 хиляди броя.

Чиповете Baikal се произвеждат на от TSMC по 28-нанометров технологичен процес. Но амбициозните планове за производство на 600 хиляди процесора от ново поколение до 2025 г. предполагат използване на технология 6-12 нм.