Руската автоматична станция "Луна-25" се е разбила в повърхността на естествения спътник на Земята, след като се е завъртяла в неконтролируема орбита, съобщи Роскосмос.

Апаратът трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната утре, 21 август.

От Роскосмос вчера обявиха, че е възникнала "необичайна ситуация", когато контролът на мисията се е опитал да премести сондата в орбита при подготовката за кацането.

Това беше първата руска лунна мисия от 1976 г. насам. 

Руската автоматична станция "Луна-25" беше изстреляна на 11 август от космодрума "Восточний" в Далечния изток с ракетата носител "Союз-2.1б". На 12 и 14 август апаратът извърши две корекции на траектории. В сряда, на 16 август, автоматичната станция влезе на окололунна орбита.

Снощи обаче от руската космическа агенция съобщиха за извънредна ситуация, регистрирана по време на маневра, предшестваща кацането на Луната. 

"В 14,10 г. московско време беше подаден сигнал или така наречения импулс за преминаване на сондата в предпускова орбита. В хода на операцията на борда на автоматичната станция възникна необичайна ситуация, която не позволи извършването на маневрата с определените параметри", гласеше съобщението на "Роскосмос".

През юни ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов призна пред президента на Русия Владимир Путин, че мисията "Луна-25" е рискова.

"Вероятността за успех на такава мисия се оценява на около 70 процента", заяви той по повод сондата, която тежи близо 800 килограма.

Мисията е предназначена да даде нов тласък на руския космически сектор, който изпитва трудности от години заради проблеми с финансирането и корупционни скандали. Сега отрасълът е изолиран и заради руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

Путин обеща, че руската космическа програма ще продължи да се развива въпреки трудностите в сектора и посочи като пример изпращането от СССР на първия човек в космоса през 1961 г.