При посещението си на стрелковия полигон на концерна "Калашников" във военно-технологичния парк "Патриот" президентът на Русия Владимир Путин стреля със снайперската полуавтоматична карабина СВЧ-308. Пушката е нова, като тя е натоварена с нелеката съдба да замени култовият съветски снайпер "Драгунов".

Вижте как изглежда СВЧ-308 >> >> >>

Зад инициалите СВЧ стои съкращението Снайперска Винтовка Чукавин, а номерът 308 идва от наименованието на използваният калибър, който е натовския 7.62x51 мм, но се нарича още .308 Уинчестър.

Теглото на карабината е 4.3 килограма, а пълнителят има версии, поемащи 10 или 20 патрона. Руснаците заявяват, че техният снайпер е почти два пъти по-лек от западните си аналози.

Предимствата на СВЧ-308 пред "Драгунов" са много - новата пушка има по-малко тегло, по-компактна е, по-точна е и има повече мощност. Основното й предимство обаче е, че тя е по-удобна за използване от войника, като сгъваемия приклад превръща СВЧ-308 в много мобилно и лесно преносимо оръжие.

То обаче е запазило високата си надеждност, типична за АК-47 и "Драгунов". За разлика от тях обаче СВЧ-308 разполага с релса Пикатини, върху която лесно може да се монтират голям набор от оптики.

Гарантираната точност е до 1 200 метра.

Руснаците са изпитали снайпера в много неблагоприятни условия, а сега надеждите на армията са СВЧ-308 да успее да замени достатъчно бързо дебютиралия през 60-те снайпер "Драгунов".