General Dynamics представи технологичен демонстратор на танк от ново поколение. С авангарден дизайн и технология бъдещият танк - с кодово име Abrams X - е по-лек, по-маневрен и по-лесен за разгръщане на бойното поле от настоящия M1A2 Abrams.

Какво знаем за Abrams X?

На първо място, новият американски танк е хибрид. Той е с 50% по-икономичен. Когато се движи само на ток, той става по-труден за уцелване от ракети с топлинно насочване.

Вижте как изглежда Abrams X >> >> >>

Куполът на танка може да бъде необитаем. Премахването на екипажа от най-уязвимото място на танка се счита за задължителен елемент при бронираните машини от ново поколение.

От 55-секундното видео на General Dynamics, става ясно че танкът има "намален екипаж, а оръдието се самозарежда автоматично.

Освен това Abram X е с изкуствен интелект и електронната архитектура от следващо поколение Katalyst (NGEA). Това подобрява способността на бронираната бойна машина да работи заедно с превозни средства без екипаж. Възможно е в бъдеще технологията да еволюира в посока на безпилотни танкове.

От General Dynamics обещават още "безшумна мобилност" и повишена маневреност.

Малко информация има за бронята и оръдието на танка. Предполага се, че то ще бъде 120-милиметрово, но с нови муниции. Няма данни за интегрирането на активна защитна система, но тази опция не е изключена.

Всъщност, показаният Abram X е технологичен демонстратор. Много е вероятно следващият американски танк да има малко по-различен дизайн.

Новото поколение танкове

Паралелно с проекта Пентагонът е натоварил General Dynamics с разработката и създаването на ново поколение лек танк. Той трябва да има близо двойно по-малко тегло от М1 Abrams което означава, около 35-40 тона. Армията на САЩ планира да купи 504 леки танка до 2035 г. като част от програма, която в крайна сметка може да струва около 17 милиарда долара.

Все още няма яснота, колко ще струва програмата за преоборудване с Abram X. Към този момент има само два съществуващи танка от ново поколение. Първият е руския Т-14 "Армата". Той обаче все още не е взел участие в бойни действия, а производството му е в малки количества. Вторият е новият немски танк KF51 Panther. Той е дело на Rheinmetall и засега е на ниво технологичен демонстратор, за който влизането в масово производство изобщо не е сигурно.

За танкове от междинно поколение са възприемани японският Type 10, южнокорейският K2 Black Panther и турският Altay. Първите два са дебютирали в последните 10 години, а последният предстои да влезе в масово производство през 2023 година. Бронираните машини нямат необитаем купол, но разполагат с редица модерни технологии, които повишават ефективността и свързаността им на бойното поле.