Космическото командване на САЩ твърди, че Русия е провела нов тест за противосателитни ракети. Той включва ракета с директно изкачване (DA-ASAT), която е предназначена да унищожава малки сателити в ниска земна орбита.

Предполага се, че това е третият антисателитен тест на Русия през последните месеци. Американските служби съвсем очаквано приемат негативно действията на страната.

"Русия публично твърди, че работи за предотвратяване на възможността космическото пространство да се превърне в бойно поле, но в същото време продължава да внася напрежение", заяви в официално изявление шефът на американското космическо командване Джеймс Дикинсън.

В изявлението се отбелязва, че ракетите ASAT могат да доведат до появата на отломки, което пък може да застраши търговските спътници и необратимо да замърси големи региони от близкия космос. Дикинсън посочва още, че Русия е направила космоса военно поле с тестовете си.

Изпробването на ракети или сателити, способни да унищожават други сателити, е изключително сериозно. Страните, разполагащи със свои военни спътници, разчитат на тях по време на военни конфликти за комуникация и достъп до информация в реално време. Опитите на Русия и Китай да създадат подобни антисателитни оръжия могат да поставят под въпрос способността на редица страни, дори САЩ, да водят успешно военни действия.

САЩ обаче са една от първите страни, разполагащи с антисателитно оръжие, като придобиват подобни възможности през 80-те години на миналия век. Наред с Русия и Китай, подобни възможности има и Индия.