Американските законодатели предложиха забрана на TikTok - най-използваната от тийнейджърите социална мрежа. Вашингтон се позовава на опасения за националната сигурност, пише Би Би Си.

Законопроектът е най-новият ход в САЩ срещу компанията, която е собственост на китайския технологичен гигант ByteDance. Той е получил подкрепа на демократи и републиканци.

Миналия месец ръководителят на ФБР изрази загриженост, че Китай може да използва приложението, за да влияе на потребителите или да контролира тяхната електроника.

TikTok има повече от 100 милиона потребители в САЩ.

Социалната мрежа нарече мярката "политически мотивирана забрана, която няма да направи нищо за подобряване на националната сигурност на Съединените щати".

Политическите атаки срещу TikTok са показателни за обтегнатите отношения между САЩ и Китай, каза Кейтлин Чин, сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Досега TikTok е предприел всички изискани от Вашингтон действия. Въпреки това в Белия дом и Конгреса не са доволни.

Досега голяма част от загрижеността относно TikTok и Китай се основава на потенциала за злоупотреба, а не на доказателства за това, добавя Кейтлин Чин.

Призиви за забрана на TikTok се появиха и в страни като Австралия. Тайван и Индия са други страни наложили забрани над социалната мрежа. Общото между тях е, че геополитическите им интереси се разминават с тези на Китай. Това потвърждава думите на Кейтлин Чин, че истинската причина за действията срещу TikTok не са притесненията за националната сигурност.