Спорният проект на Марк Зукърбърг да създаде масивен виртуален свят, метавселена, се сблъска с множество критики. Едни го обвиниха заради технологично изостаналата му графика, а други - за тоталното следене в него. Отношението на шефът на една от най-големите технологични компании в света също е повече от скептично.

"Винаги смятам, че е важно хората да разбират какво е нещото, което им предлагаш", каза изпълнителният директор на Apple Тим Кук пред холандското издание Bright.

"И наистина не съм сигурен, че обикновеният човек може да ви каже какво представлява метавселената."

"Това е нещо, в което трябва наистина можете да се потопите", продължи Кук. "Потенциалът може да се използва за добро. Но не мисля, че някой иска да живее целия си живот така. VR е за определени периоди от време, но не е начин за добра комуникация. Това е личното ми мнение", споделя Кук.

Според The Verge Зукърбърг сам е нарисувал мишената на гърба си. Според вътрешна информация той е заявил на служителите си, че са "много дълбоко, философско съревнование" с Apple за изграждането на метавселената.

"Най-забележителното" постижение на Зукърбърг от преименуването на Meta и залагането на VR-проекта е спада с 71 милиарда долара цената на компанията му.

Поглеждайки метавселената на Зукърбърг, можем да се запитаме дали милиардерът изобщо е виждал видео игра, излязла през последните петнадесет години. Отрицателният отговор би обяснил "инвестирането през пръсти" в морално остаряла графика. Идеята за създаване на виртуален свят под тотално наблюдение и с редица ограничения едва ли прави идеята му по-привлекателна.