Изпълнителният директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, заяви, че изкуственият интелект ще позволи на всеки човек да стане компютърен програмист. Потребителят ще може да каже на AI какво иска да създаде и алгоритъмът ще извърши кодирането.

Хуанг допълни, че ChatGPT е изненадал всички с един прост трик: способността му да "изпълнява задачи и умения, за които никога не е бил обучаван".

Според бизнесмена това отваря една ниша, която си струва да бъде проучена. Според идеята му човешкият език може да бъде преведен или трансформиран в компютърен код. Именно това ще позволи на всеки да бъде програмист.

"Днес вече има програми, които пишат програма за друга програма", заяви Хуанг, давайки пример с Python за Blender.

"Сега осъзнаваме, че може би човешкият език е съвършено добър език за компютърно програмиране", каза той. С големи езикови модели AI, всеки ще може да пише код. "Ние демократизирахме компютърното програмиране за всеки, почти всеки, който може да обясни на човешки език определена задача, която трябва да бъде изпълнена."

Очакванията са в следващите месеци или години да видим успешни програми, написани от изкуствен интелект. Те ще се базират на написан от потребителя текст с изисквания.