Екологичните проблеми и нестабилните цени на нефта принуждават инженери от цял свят да експериментират с различни източници на възобновяема енергия. Екип от учени от Висшата техническа школа в Цюрих обаче е стигнал по-далеч от всички и добива въглеродно гориво от въздуха, предава факти.бг.

Експериментална установка, работеща по оригиналния способ, вече функционира в Швейцария и дори в условията на средноевропейски климат успява да синтезира по 100 милилитра керосин в денонощие. Системата извлича вода и въглероден двуокис от въздуха и ги разлага с помощта на слънчева енергия.

Вижте как изглежда инсталацията >> >> >>

Резултатът от реакцията е изкуствен газ, който се състои от водород и въглероден окис. Получената смес се използва за получаването на въглеродно гориво, включително керосин.

Следващият етап от проекта на швейцарците предвижда създаването на голяма енергийна станция на слънчева енергия. Строежът вече е започнал край Мадрид, а целта е да се постигне рентабилен добив на керосин в промишлени мащаби.

По предварителни оценки соларни панели с площ 1 квадратен километър могат да осигурят достатъчно енергия за производството на 20 000 литра керосин на денонощие. Слънчев генератор с 1/3 от площта на пустинята Мохаве или около 3 500 км2 пък би задоволил напълно нуждите на авиацията по цял свят.