Американската компания SpaceX изстреля от космическия център "Кенеди" във Флорида товарния кораб "Дракон 2" с ракета "Фалкон 9" към Международната космическа станция (МКС), съобщи НАСА на сайта си, цитиран от БТА.

Изстрелването на кораба беше планирано за началото на юни, но многократно беше отлагано заради различни технически проблеми. Скачването с МКС е насрочено за събота.

"Дракон 2" превозва около 3 тона товари - консумативи, оборудване и материали за различни експерименти. МКС ще получи оборудване за наблюдение на прашните бури на земната повърхност и почвени микроорганизми. Учените искат да видят как те се държат в условия на безтегловност. Освен това корабът доставя материали и оборудване за изследване на процесите, които са в основата на стареенето на имунната система, както и материали за създаване на биополимерен композит с добавка на лунна почва, който може да се използва в бъдеще за изграждане на база на естествения ни спътник.

САЩ правят доставки на МКС и с кораби "Сигнус" на корпорацията "Нортроп Груман".

На МКС сега работят руснаците Олег Артемиев, Денис Матвеев, Сергей Корсаков, американците Кейл Линдгрен, Робърт Хайнс, Джесика Уоткинс и италианката Саманта Кристофорети.