SpaceX сглоби най-голямата и мощна ракета в историята. Космическият кораб Starship и ракетния ускорител Super Heavy се извисяват на 120 метра височина и съвсем скоро ще осъществят първия си орбитален полет.

Вижте как изглежда най-голямата ракета в света >> >> >>

Илон Мъск заяви, че ракетата е готова за изстрелване. Необходимо е единствено регулаторните органи да одобрят дата за изстрелването, като въведат и зона за ограничения на полети над ракетната площадка.

По думите на Мъск се очаква датата на първия орбитален полет на Starship да бъде в края на август или началото на септември.

Първата степен или ракетния ускорител Super Heavy има 29 двигателя Raptor. Скаченият с него Starship има 6 агрегата от същия тип.

Съветският съюз е изпробвал изстрелването на ракетата Н-1, чиято първа степен е имала 30 двигателя. Големият брой на двигателите обаче саботира всеки тест, завършващ с експлозия.

Днес технологиите за управление на агрегатите са много по-усъвършенствани, а SpaceX е компанията, която има едни от най-напредналите разработки в световен мащаб. Очаква се Super Heavy да излети без каквито и да е затруднения.

В основата на постижението на Илон Мъск стои двигателят Raptor. Той е лесен за произвеждане, използва за гориво евтиния метан и течен кислород, а наред с това е близо 2-пъти по-мощен от агрегата Merlin, задвижващ ракетите Falcon и Falcon Heavy.

Планирано е първата степен да се приземи в Мексиканския залив, а Starship да кацне около Хавайските острови. Междувременно металния космически кораб вече се е сдобил с необходимото предпазно обвивка.