По време на изложението TEKNOFEST в Измир бе показана първата турска летяща кола. Тя е дело на създаденият през 2017 година стартъп AirCar Corporation.

Турската летяща кола е пътнически дрон или летящо такси. Тя използва изкуствен интелект за да се движи безопасно във въздуха и да заобикаля препятствията около себе си.

Машината е описана, като "изцяло електрическа, автономна и интелигентна". Тя може да превозва двама пътници с максимална скорост от 120 км/ч, а максималният й обсег е около 50 километра.

Предната част на летящото такси напомня на автомобил. Въпреки това машината няма гуми, а се задвижва от общо 8 витла. Всяко от тях е със собствен електромотор.

Корпусът е изграден от въглеродни влакна и е с четири фиксирани подпори за кацане. Така AirCar няма възможност да се движи по шосе, а само във въздуха.

Батериите й могат да се зареждат до 80% за 15 минути, а батерийните пакети се сменят лесно.

Турската компания е помислила и за безопасността. Ако един или повече двигатели или витла се повредят, то безопасното кацане все още ще бъде възможно. Пътническият дрон разполага и с балистичен парашут за използване в извънредни ситуации.

"Досега сме направили близо 100 тестови полета. При тях таксито се издига във въздуха за около 15 минути. Тези тестови полети се извършват на разстояние 30-40 метра", съобщават разработчиците пред турския сайт TRT Haber.

От AirCar Corporation се надяват процеса на сертифициране на въздушното такси да приключи през 2026 година и след това то да започне да извършва пътнически полети.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО