Всички сме чували за редите на синята светлина идваща от екраните. "Не гледайте телефона или компютъра си, преди да си легнете, защото това ще ви затрудни да спите", е честа препоръка. Ново проучване, публикувано в сряда в Science Advances, този проблем може да е много по-мащабен и съществен.

Екип от учени е изучавал спектралния състав на осветлението на Европа, използвайки изображения, заснети от Международната космическа станция. Изследователите установяват, че по-енергийно ефективните и по-видими LED светлини бързо заменят старите натриеви лампи. Това носи някои непредвидени, но драстични последици.

Нивото на потискане на мелатонина, хормона на съня, при хората се е повишило от 2013 г. насам. Звездите са по-малко видими и реакцията на насекомите към светлината е променена. "LED революцията" е причината за това.

"Тази тенденция значително увеличава риска от вредни ефекти върху екосистемите", заявяват изследователите.

Броят на насекомите спада, в местата където са монтирани LED лампи, това обаче е неблагоприятно за популацията на птици и други животни по хранителната верига. Способността им да намалт видимостта на звездите и да объркват циклите на съня също имат неблагоприятни ефекти върху животинския свят.

Според изследователите енергийната ефективност на LED светлините често е прехвалена и зависеща от други фактори.

Учените обаче нямат отговор, дали е по-добре да се върнем към натриевите светлини или просто да преминем към по-топли светодиоди.