Учените предвиждат, че човечеството няма да успее да се справи лесно с ограничението на климатичните промени. Най-лошият сценарий предвижда повишаване на средната температурата с над 2 и дори 3 градуса по Целзий. Това кара мнозина да потърсят по-екстремни и спорни решения. Най-обсъжданото такова е свързано със затъмняването на атмосферата с впръскването на аерозоли в нея.

Бенджамин Бромли е теоретичен астрофизик в Университета на Юта. В нова статия, публикувана в списанието PLOS Climate, той прави още по-екстремно предложение. Изследователят смята, че по-ефективно би било слънчевата светлина да се блокира още в космоса. Това може да стане с прах от Луната.

В изготвянето на предложението участват още студентът по компютърни науки Самир Хан и Скот Кениън от астрофизичната обсерватория Смитсониън.

"Лунният прах се откроява по две причини", каза Бромли. "Първо, той може да бъде доста ефективен при отклоняването на слънчевата светлина, и второ, оказва се, че най-ефективният размер на зърното е най-изобилният на повърхността на Луната."

Прахът ще е разположи в точката Ланграж 1, която се намира на около 1 милион километра от Земята. Там тя ще блокира около 1-2 процента от слънчевата светлина. За целта ще се изстрелват ракети от Луната, което обаче би било сравнимо по-евтино.

Според учените това е по-безвреден и траен вариант от впръскването на частици в атмосферата и блокирането на слънчевата светлина там.

Не всички са съгласни с идеята за затъмняване на Слънцето. Според някои учени това решение ще позволи замърсяването на околната среда да продължи със сегашните нарастващи темпове. Освен това то може да доведе до неочаквани последици, които да предизвикат катаклизми или световен глад.