Вместо един Голям взрив, довел до съществуването на Вселената преди милиарди години, космолозите започват да подозират, че може да е имало второ трансформиращо събитие, което би могло да обясни огромното изобилие от тъмна материя в космоса.

Както съобщава New Scientist, учените теоретизират за съществуването на втори "тъмен" Голям взрив, който може да разреши главоблъсканица, която измъчва астрономите от почти половин век.

Тъмната материя е хипотетичната форма на материя, която не взаимодейства със светлината или електромагнитните полета по никакъв начин, но изглежда, че съставлява приблизително 27 процента от познатата вселена.

Астрономите отдавна се опитват да обяснят защо клъстерите от галактики се движат по начини, които нашият съществуващ стандартен модел на физиката не може да обясни. За да може математиката да работи, доминиращото обяснение е, че там има куп неща, които не можем да видим.

Въпреки, че все още не сме и не можем да наблюдаваме тъмната материя, учените се чудят дали втори Голям взрив не е довел до съществуването на екзотичното вещество.

"Хората винаги приемат, че всичко е създадено по едно и също време в един-единствен голям взрив, но кой наистина знае?", казва пред New Scientist Катрин Фрийз, професор по физика в Тексаския университет в Остин.

Фрийз и нейните колеги предполагат, че "Тъмен Голям взрив"  е "възникнал, когато Вселената е била на по-малко от един месец".

Събитието може да е образувало няколко различни вида тъмна материя, включително "тъмни зили" - да, това е препратка към "Годзила" - които са частици с чудовищен размер 10 трилиона пъти по-големи от масата на един протон.

Фрийз се надява, че изучаването на гравитационните вълни, излизащи от фона на гравитационните вълни на Вселената, може да хвърли повече светлина върху нейната теория за Тъмния голям взрив.

Чрез измерване на смущенията в сигналите, изпращани от силно магнетизирани неутронни звезди, наречени пулсари, учените се опитват да определят произхода на тези гравитационни вълни или вълни в пространство-времето, с надеждата да получат представа за най-ранните дни на Вселената.