Специалисти по роботика от университета в Суджоу в Източен Китай разработиха прототип на робот от течен метал, пише в. "Саут Чайна морнинг пост".

Роботът може да се движи и да променя посоката си на движение под въздействието на електричество. Той не може да се връща в миналото и да търси Джон Конър - персонажа от филмовата поредица "Терминаторът", но вече всява страх.

Новият робот е проектиран да се движи в стая или малко производствено помещение, а главната му особеност е "ядрото" от течен метал, което под въздействието на електричeско напрежение променя посоката си на движение.

Централен елемент в "ядрото" е един от най-необичайните известни на науката метали - галият. Той се топи при температура едва 30 градуса Целзий. Китайските учени го смятат за един от най-простите и надеждни електропроводници.

Следващата стъпка на китайските специалисти ще е създаване на роботизиран автомобил с повишена проходимост - устройство на 4 или повече колела, което се отличава с продължително автономно функциониране.