Птиците от видовете Голям синигер и Син синигер могат да бъдат приучени да избягват отровна храна чрез гледането на видеа с участието на себеподобни, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на публикация в сп. "Джърнъл ъв енимъл еколъджи".

За целите на изследването специалисти от Кембриджския университет са "ангажирали" 39 птичета от вида Голям синигер и 48 от вида Син синигер.

Изследователите са установили, че когато им показват клипчета на себеподобни, които консумират неприятна храна - късчета бадеми, накиснати в горчив разтвор, синигерите се учат от реакциите им. Пернатите във видеата са демонстрирали отвращението си с енергично избърсване на човчиците и тръскане на главичките.

Учените открили също, че сините синигери се образоват най-добре, наблюдавайки клипчета с представители на собствения вид, докато големите синигери "попиват" опита и на двата вида.

Специалистите се надяват, че изследването може да допринесе за повишаване на процентите на оцеляване както на синигерите, така и на потенциалната им плячка - гъсеници, насекоми, червеи.

В естествена среда големите и сините синигери търсят заедно храна, което им предоставя "куп" възможности да се учат едни от други.