Експерти от известния германски институт "Фраунхофер" са създали болтове за интелигентно завинтване с вградена "умна" електроника, свързана с интернет. Сензорите в главата на болта непрекъснато следят за напрежението в зоната на контакт с повърхността на конструкцията и докладват за силата на натиска по безжичен път. В случай на разхлабване на болтовете се задейства аларма, която може да предотврати злополуки и да опрости проверките на обекта.

Умният болт се основава на покритие от тънък пиезорезистивен филм DiaForce. Когато винтът се затяга, този филм регистрира силата на опъване в три различни точки. Ако силата впоследствие се промени в някоя от тези точки поради разхлабване на винта, електрическото съпротивление на фолиото също се променя и това служи като индикатор за напрежението.

Сензорите и електрониката на болтовете се захранват или от термоелектрически генератор, който генерира топлина благодарение на разликата в температурата между болта (конструкцията) и околния въздух, или от фотосензори, вградени в главата на болта, ако болтовете са от слънчевата страна. Обхватът на свързване на вградения в болтовете радиопредавател е сравнително малък и наблизо винаги ще има базова станция, с която да се свържете с интернет.

Интелигентните болтове Smart Screw Connection дават възможност за дистанционна инспекция на различни конструкции - мостове, вятърни паркове, конструктивни и строителни елементи и много други. Те значително ще намалят времето, необходимо за проверка на състоянието на съоръженията, и могат да ви предупредят при наближаване на аварийни условия.