Съветската космическа совалка "Буран" полита само веднъж, но въпреки това тя се оказва по-добра от американския си конкурент. "Буран" има повече място, по-надеждна е, не включва ракетни двигатели в себе си и може да лети безпилотно. Края на СССР слага край и на проекта, а завършените или започнати совалки са пратени в складове край Байконур. Там съдбата им е доста нерадостна.

Вижте как изглежда изоставената совалка "Буран" >> >> >>

Пред 10 години рухна покрива на един от тези складове, като това унищожи единствената летяла в космоса съветска совалка. Други прототипи стоят все още в халетата, а в съседство лежи потънала в прах най-мощната съветска ракета - "Енергия". 

Въпреки военната си охрана тези места са много привлекателни за урбекс туристите. Изоставените халета с върхова космическа територия са посещавани от десетилетия от хиляди ентусиасти. За жалост каналът в Telegram "Прости нас, Юра" споделя снимки, показващи състоянието на една от совалките.

Изглежда вандали са надраскали един от оцелелите "Буран" с графити. Изглежда новината е събудила интереса на Роскосмос, които са обявили, че съдбата на совалката трябва да е по-добра от това да гние в изоставено хале. Много е вероятно, ако бъдат намерени пари, совалката да се премести в музей.

Русия има навика да се гордее с космическите си постижения от миналия век, но истината е, че днес Москва няма успешна космическа програма. Милиарди бяха похарчени за построяването на нов космодрум, като това бе придружено от корупционни скандали. Липсват нови ракети и технологии за повторно използване на първата степен. Москва няма никакъв ясен план за отиването си на Луната, като досега е показала единствено макет на нов космически кораб. Русия не е изпращала и сонда в дълбокия космос, като за сега се задоволява единствено с мисии до МКС или на ниска орбита. По този показател Русия е изпреварена не само от САЩ, но от Китай, Индия, Япония, Израел и ОАЕ.