Международен екип от учени е идентифицирал неизвестен досега филовирус, подобен на Ебола и на Марбургската хеморагична треска (MARV). Той се разпространява сред животните, но може да стане опасен за хората, съобщава Nature Microbiology.

Новооткритият вирус е наречен на областта Менгла, където той е бил идентифициран за първи път. Той е подобен на вече известните филовируси.

Вирусът Менгла има свойства, които го правят опасен за други животни и за хората. РНК-то му включва цели седем гена, необходими за свързване с гостоприемна клетка, а това го прави силно вирулентен. Експериментите показват, че вирусът може да еволюира така, че зарази всички видове - включително хората.

Приносителите на патогена, без самите те да се разболяват, са вид прилепи (Rousettus), които живеят в китайския регион Юннан. Именно близостта им с хората може да доведе до мутация, която да направи вируса силно заразен и за хората. Първоначалните приносители на Ебола също са били вид плодоядни прилепи, припомнят учените.

За пръв път Ебола е идентифицирана през 1976 година, а смъртността ѝ е между 80 и 90 процента. Смъртността при MARV е около 60%, като този филовирус е открит за пръв път в края на 60-те години на миналия век.

Поради своята специфика и Ебола, и MARV са много удобни за използване като биологично оръжие за масово унищожение. Знае се, че и САЩ, и СССР са имали много добре финансирани и развити програми за военното приложение на филовирусите.

Най-голямото огнище на Ебола в историята през 2014-2015 г. отне повече от 11 000 живота. В момента епидемията продължава в Демократична република Конго. Към края на декември 2018 г. броят на заразените достига 590 души, като починалите са 360.

Ако Менгла се пренесе върху хората, то опасността от глобална пандемия би била изключително висока. Според някои учени климатичните промени също биха могли да предизвикат неочаквани мутации сред вирусите, които също да улеснят заразяването на хора.